Autisme, wat nu?

Na een periode van onzekerheid en onduidelijkheid is er een diagnose gesteld: je kind heeft autisme. Misschien voel je je opgelucht. Eindelijk is er duidelijk wat er met jouw kind aan de hand is. Misschien voel je je onzeker. Want wat is autisme precies? En hoe kun je hier het beste mee omgaan? 

Autisme in een notendop

Een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Ongeveer de helft van de kinderen met autisme heeft een verstandelijke beperking en vaak is er sprake van gedragsproblemen.Heeft je kind autisme, dan kunnen communicatie en sociale omgangsvormen enorme struikelblokken zijn. Misschien heeft je kind angststoornissen of slaapproblemen. Misschien slaat je kind vaak andere kinderen. Of maakt je kind weinig (oog)contact met anderen. Kinderen met autisme ervaren problemen op allerlei gebieden. 

Vroegtijdige behandeling werkt

Vaak ervaren kinderen met autisme problemen met leren. Door het gedrag van leeftijdsgenootjes en volwassenenna te doen, leren kinderen veel van hun omgeving. Jouw kind heeft hier extra hulp bij nodig. De ervaring leert dat vroegtijdige behandeling en begeleiding een positief effect hebben opje kind én opje gezin. Je kind leert zich beter ontwikkelen en (ernstige) gedragsproblemen kunnen worden verminderd of zelfs voorkomen. Een vroege diagnose en behandeling is ook van belang voor jou als ouder. Want als je weet wat er aan de hand is met je kind, kun je op een goede manier met het gedrag omgaan en passende begeleiding krijgen.

Discrete Trial Teaching van Driestroom

Driestroom begeleidt kinderen met autisme. We leren jouw kind spelenderwijs omgaan met de wereld om zich heen. Daarnaast ondersteunen we jou in de opvoeding. Met de intensieve gedragstherapieDiscrete Trial Teaching (DTT) dragen we bij aan de ontwikkeling van je kind. Meer informatie over deze wetenschappelijk bewezen methode vind je op deze website.

Foto

een ouder vertelt

“DTT heeft echt geholpen voor Bryant. Hij geeft nu duidelijk aan wat hij wil. Het contact met andere kinderen gaat ook stukken beter. Bryant heeft geleerd op zijn beurt te wachten. Toen we net wisten dat Bryant autisme heeft, had ik deze vooruitgang in zijn ontwikkeling niet meer verwacht.”

goed om te weten

Promotieonderzoek - Een stap vooruit met DTT

In 2007 startte Nienke Peters-Scheffer haar promotieonderzoek. Onderzoekster Nienke Peters-Scheffer laat zien dat kinderen met autisme en een verstandelijke beperking een versnelling van hun ontwikkeling kunnen doormaken door deze behandeling.


Uitbreiding aanbod DTT Nederland

DTT Nederland heeft zich als behandeling voor kinderen met autisme de afgelopen jaren bewezen. De intensieve gedragstherapie die bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind heeft zich inmiddels wetenschappelijk bewezen en is erkent.

Momenteel wordt er een plan van aanpak uitgewerkt om DTT verder landelijk aan te gaan bieden. Driestroom is in deze op zoek naar instellingen, organisaties en/of ondernemers die dit - onder regie van de Driestroom - mee op willen gaan zetten en uit gaan voeren. Heb je interesse? Maak dit dan telefonisch of per mail kenbaar. 

lees verder

Vragen?

Neem contact met ons op via info@dtt.nl. Wij helpen je graag verder.